Українцям дозволять користуватись водійськими посвідченнями національного зразка на території ЄС. Обмінювати їх на міжнародні стане не обов’язково. Відповідну пропозицію у четвер схвалили депутати Європарламенту. 

Українці, які отримали тимчасовий захист у ЄС, зможуть продовжувати користуватись українськими водійськими посвідченнями, не обмінюючи їх та не складаючи додатковий іспит. Правило діє, поки біженці користуються статусом тимчасового захисту. 

У випадку втрати або викрадення водійських посвідчень, країни ЄС зможуть видавати нові європейського зразка. Це можливо за умови підтвердження від українських органів влади, що особа дійсно мала чинні водійські права в Україні. Також для відновлення слід буде надати довідку про фізичне і психічне здоров’я. 

За певних умов українські біженці, які працювали водіями вантажівок і автобусів, зможуть отримати підтвердити у ЄС сертифікати про професійну компетентність, видані в Україні. Для цього їм потрібно буде пройти коротке навчання та скласти іспит. Це дозволить українцям працювати в ЄС на період тимчасового захисту та допомагати експортувати українські товари.

Спростити процедуру для українських біженців у Європарламенті погодились через два тижні після того, як її подала Єврокомісія. За таке рішення проголосував 561 депутат. 6 проголосували проти та 5 утрималися.

До того, як рішення набуде сили, його має ухвалити Рада Євросоюзу. Правило стане чинним за 5 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС.