Улюбленець мільйонів і найвпізнаваніший бренд Disney може стати суспільним надбанням. У 2024 році розважальний гігант може втратити ексклюзивні права на кількох своїх персонажів, у тому числі й Міккі Мауса. Про це повідомляє The Guardian.

Анонімні або псевдоанонімні твори мистецтва можуть перебувати у власності не більше 95 років, і для Міккі Мауса, створеного 1 жовтня 1928 року, цей термін добігає кінця. Проте, як зазначає юрист у сфері медіа та розваг Деніел Майєда, закінчення терміну авторських прав має свої обмеження. 

«Ви зможете використати Міккі Мауса таким, яким його оригінально створили. Однак якщо ви зробите це таким чином, що люди подумають про Дісней – що дуже ймовірно, оскільки вони довго інвестували у персонажа – тоді теоретично Дісней може заявити про порушення його товарного знаку», – говорить юрист.  

Вперше Міккі Маус з’явився у чорно-білому мультфільмі «Пароплав Віллі». Це була перша подібна картина, де рухи на екрані синхронізувались з музикою та звуковими ефектами. 

Після того протягом років персонаж багато разів змінював зовнішність і риси характеру. Раніше він більше нагадував щура, з довгим гострим носом, невеликим тілом, чорними очима та довгим хвостом. 

Саме цей варіант стає суспільним надбанням. Усі інші види Міккі Маусів будуть загальнодоступними лише тоді, коли досягнуть своєї межі у 95 років. А певні особливості персонажа, які визнаються частиною бренду Disney, можуть назавжди залишитись у власності розважального гіганта. 

Наприклад, крилаті фрази персонажів або їх фірмове вбрання Disney зможе використовувати як власну торгову марку. На відміну від авторських прав, торгові марки не мають терміну придатності. 

Нагадаємо, деякі персонажі Disney уже стали суспільним надбанням. Серед них – Вінні Пух, який незабаром може з’явитися у неочікуваному жанрі горору. Фільм жахів на основі дитячої казки має вийти на IMDb.