Каліфорнійський стартап під назвою Mojo Vision ще з 2015 року розробляє розумні контактні лінзи Mojo Lens, які подібно до розумних окулярів, розміщують корисну AR-графіку перед очима користувача, щоб допомогти йому виконувати щоденні завдання. Нещодавно компанія розказала про вже робочий прототип, який наближує серійне виробництво пристрою, пише Ars Technica.

Дрю Перкінс, генеральний директор Mojo Vision, розказав, що був першим, хто провів «демонстрацію розумної контактної лінзи доповненої реальності з повним набором функцій на одному оці». В інтерв’ю CNET він повідомив, що носив одну лінзу протягом години. Згодом Mojo Vision хотіла б, щоб користувачі могли носити одночасно дві лінзи.

Розумна контактна лінза Mojo Lens розміщує Micro LED дисплей прямо на оці

Mojo Lens використовують процесор Arm M0 та мініатюрний Micro LED дисплей із неймовірними 14 000 пікселями на дюйм. Його діаметр становить лише 0,02 дюйма (0,5 мм) із кроком пікселя 1,8 мікрона. Перкінс заявляє, що це «найменший і найщільніший дисплей, коли-небудь створений для динамічного контенту».

Mojo Lens також розробили свою систему керування живленням із «мікробатареями медичного класу». Компанія використовує спеціально налаштований магнітометр, акселерометр і гіроскоп для відстеження положенням лінз у просторі.

Розумна контактна лінза Mojo Lens розміщує Micro LED дисплей прямо на оці

Мета розробників полягає в тому, щоб AR залишався видимим, навіть якщо користувач рухає очима. Це важливо та забезпечує керування інтерфейсом лінз, оскільки, звісно, немає можливості реалізувати керування жестами за допомогою рук, як у деяких розумних окулярах. Тому основним методом керування інтерфейсом користувача є стеження за його очима, хоча також є підтримка голосових команд.

Якщо ви дивуєтеся, як все це помістилося на мініатюрній контактній лінзі, то поки що ніяк. Для роботи прототип Mojo Lens використовує аксесуар, який розміщується на шиї користувача, та містить процесор, графічний прискорювач, передавач на частоті 5 ГГц для надсилання та отримання даних з лінзи.

Поточному прототипу зараз також потрібен капелюх із вбудованою антеною для надійнішого підключення, але компанія планує прибрати його з фінальної версії.

Очікувано, у Mojo Lens поки немає дати релізу, компанія продовжує працювати над розумними контактними лінзами та паралельно планує залучити нових партнерів та інвесторів.