Компанія Volvo побудує завод в Словаччині для виробництва електромобілів, що дозволить відмовитись від моделей з традиційними ДВЗ до 2030 року та стати карбон-нейтральною до 2040 року. Інвестиції у виробництво складуть близько 1,2 млрд євро, але воно того варте: очікується, що новий завод зможе виробляти до 250 тис. електромобілів на рік. Таким чином, компанія отримає третій виробничий майданчик в Європі – поруч з заводами у Швеції та Бельгії.

Якщо бути максимально точним, то компанія ще не заявляла, які саме моделі будуть виготовлятись на новому заводі. Але можливі варіанти у вигляді нового кросовера XC90, який має вже скоро змінити генерацію, або абсолютно нової компактної моделі ХС20. Крім того, до завершення будівництва та відкриття заводу (орієнтовно 2026 рік), може також з’явитись й нова генерація кросовера XC60. Можливо, всі ці три моделі будуть вироблятись поруч.

Таким чином, завод буде повністю завантажено новітніми моделями, які напевно отримають електричні версії. Адже трансформація Volvo в напрямку електричної мобільності почалась вже зараз: наприклад, компактний кросовер XC40 поруч з традиційними ДВЗ також отримав й електричну версію. А модель Volvo C40 одразу вийшла лише у вигляді електромобіля.