Різкий обвал ринків криптовалюти знищив мільйони доларів, викрадених у криптовалюті північнокорейськими хакерами. Падіння поставило під загрозу ключове джерело фінансування країни, яка постраждала від санкцій, та її програми озброєння. Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотирьох цифрових слідчих. 

За даними Міністерства фінансів США, в останні роки Північна Корея вклала ресурси у викрадення криптовалют. Зокрема, у березні цього року її хакери викрали найбільшу кількість криптовалюти в історії, вартістю майже $615 млн. У 2021 році вони також поцупили $400 млн, провівши щонайменше сім вдалих атак.

Через обвал вартість коштів, викрадених у 2017-2021 роки, знизилась зі $170 до $65 млн, за даними нью-йоркської аналітичної компанії Chainalysis. Один зі сховків криптовалюти, який коштував десятки мільйонів доларів, втратив від 80% до 85% своєї вартості за останні кілька тижнів і тепер коштує менш як $10 мільйонів.

Раптове падіння криптовалют ускладнює Пхеньяну заробіток на викрадених криптовалютах. Це також може вплинути на програми озброєння, які планувалось фінансувати криптовалютними коштами. 

Обвал припав на той час, коли Північна Корея готується відновити ядерні випробування та тестує рекордну кількість ракет, які, за оцінками Корейського інституту аналізу оборони в Сеулі, цього року обійшлися в $620 млн. 

У посольстві Північної Кореї в Лондоні відмовились коментувати ситуацію, назвавши новини про викрадення криптовалюти фейковими та звинувативши у них американську пропаганду. 

Нагадаємо, за даними уряду США, Північна Корея стояла за хакерською операцією Lazarus Group. Вона викрала криптовалюту на $615 млн під час атаки на блокчейн-проєкт Ronin, який працює у популярній онлайн-грі Axie Infinity. Спеціалісти зауважують, що попри втрату Північною Кореєю великої частини коштів через обвал криптовалюти, вона все ще має великий прибуток від викрадення.