Як повідомляє видання Bloomberg з посиланням на звіт дослідницької компанії Chainalysis, північнокорейські хакери здійснили у 2021 році щонайменше сім вдалих атак на криптовалютні платформи, заволодівши цифровими активами на суму близько $400 млн. Ці атаки були спрямовані в першу чергу на інвестиційні фірми та централізовані біржі.

Висновки Chainalysis підкреслюють залежність лідера КНДР Кім Чен Ина від хакерів на службі уряду. США та Рада Безпеки ООН неодноразово вказували, що державна кіберзлочинність допомагає фінансувати ядерну програму Північної Кореї та підтримувати її економіку, яка потерпає внаслідок санкцій.

Сума, про яку повідомляє дослідницька група, дорівнює приблизно 1,5% ВВП Північної Кореї у 2020 році та, ймовірно, становить понад 10% від її річного військового бюджету. Гроші, які КНДР отримує від кіберзлочинів, допомагають їй «фінансувати пріоритетні для уряду ядерну та ракетну програму», – йдеться у несекретному звіті Управління Національної розвідки США за 2021 рік.

Chainalysis стверджує, що північнокорейські хакери використовують фішингові приманки, вади програмного коду, шкідливе програмне забезпечення та передову соціальну інженерію для викрадення коштів. «Як тільки Північна Корея отримує кошти, розпочинається ретельний процес відмивання, щоб приховати та вивести ці гроші». КНДР краде все більше різноманітних криптовалют, йдеться у звіті. Це ускладнює операції з відмивання, які з кожним роком стають все обережнішими.

Згідно з оцінками з несекретних оборонних звітів США та Південної Кореї, зараз КНДР має понад 6000 хакерів у своєму кіберпідрозділі, відомому також як «Бюро 121».

Уряд США намагається переслідувати деяких північнокорейських агентів, подавши кримінальні позиви на людей, які, імовірно, незаконно отримали конфіденційні дані Sony Pictures Entertainment Inc. у 2014 році та вкрали $81 млн з Центрального банку Бангладеш у 2016 році. Північна Корея заперечує будь-яку причетність до цих хакерських дій.