Будь-який справжній позашляховик середнього розміру заведено порівнювати з Toyota Land Cruiser Prado – це як прийнятий «золотий стандарт». Проте країна-бензоколонка навіть тут відрізнилась, вигадавши свій «стандарт» під назвою УАЗ Патріот. Хтось намагався його порівнювати з Prado (та куди там…), інші орієнтувались на китайців (їм теж програє). Аж ось з’явилась ще одна цікава альтернатива – індійський позашляховик Mahindra Scorpio-N.

Варто відзначити, що перший позашляховик Mahindra Scorpio дебютував близько 20 років тому – то ж, розробка нової моделі Mahindra Scorpio-N тривала досить довго. Однак за той час, коли росіяни усіма зусиллями тужились, аби причепити до Патріота хоч якийсь «автомат» (та й те й купований), в Індії й справді створили геть нову модель автомобіля. Це класичний позашляховик, що побудований на рамі та пропонується у виконанні з заднім або повним приводом (жорстке підключення передньої осі плюс блокування заднього диференціала). Водночас участь спеціалістів Pininfarina забезпечила автомобілю сучасну зовнішність.

Класична конструкція чудово поєднується з сучасними двигунами. Наприклад, бензиновим 2-літровим TGDi потужністю 203 к.с. – це варіант у стилі «помахай Патріотам ручкою». Крім того, для автомобіля Mahindra Scorpio-N запропонований 2,2-літровий турбодизель mHawk у двох варіантах потужності: 132 або 175 «коней». А залежності від обраної версії, автомобіль отримає «механіку» або 6-ступеневий «автомат» (виявляється це не складно, знайти АКПШ!), задній або повний привод, також передбачені різноманітні режими руху.

Крім того, автомобіль вирізняється непоганим салоном. По-перше, навіть за 4,66-метрової довжини кузова та 2,75-метровій базі, тут вдалось встановити три ряди сидінь. По-друге, максимальні версії Mahindra Scorpio-N під замовлення отримають «капітанські» крісла другого ряду. В базову комплектацію вже включено кондиціонер та фронтальні подушки безпеки, плюс старші версії можуть запропонувати значно більше: бокові подушки безпеки та шторки безпеки (в той час, як ВАЗ взагалі їх позбавляється), клімат-контроль та окремий кондиціонер для задньої частини салону, аудіосистему Sony та зовнішні камери огляду, LED-фари та ліхтарі, шкіряне оздоблення сидінь тощо.

Не плач, Патріот. Краще зрозумій, що твій час минув. Як і нинішнього державного устрою країни, що тебе породила. Лише постійні зміни та вдосконалення (а не погрози ще радянськими ракетними розробками) можуть призвести до прогресу. Що ми й спостерігаємо на прикладі навіть індійського автопрому – у вигляді нового позашляховика Mahindra Scorpio-N. Який, до речі, має коштувати $15-25 тис. в залежності від версії. Ну що, такий потрібен в Україні?