Довгий час керівництво Збройних сил України та Міністерство оборони не оголошувало кількість ударних дронів Bayraktar TB2 у лавах ЗСУ. Сьогодні міністр оборони Олексій Резніков назвав приблизну цифру… і вона приголомшлива. Лише з 24 лютого 2022 р. Україна отримала близько 50 турецьких БПЛА! І це ще не все!

«Плани України щодо придбання байрактарів теж масштабні. Тільки з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні «літачків». Ще кілька вже законтрактовані та оплачені МОУ і ми очікуємо їх вже у липні. Ми також отримали новий запит від командування Збройних Сил України і, таким чином, на найближчу перспективу майже всі потужності заводу Baykar Makina будуть зосереджені на забезпеченні потреб ЗСУ. Мова йде про замовлення ще десятків беспілотників.» – пише пан міністр на Facebook.

Крім того, пан Резніков зазначає, що плани щодо будівництва спільного заводу з виробництва БПЛА Baykar Makina в Україні залишаються у силі. Триває спілкування між оборонними відомствами України та Туреччини. За словами міністра, це плани середньострокової перспективи, тобто скоріш за все будівництво заводу розпочнеться після перемоги.

Скільки ударних БПЛА Bayraktar TB2 в ЗСУ? Чимало!

Окремо пан Резніков подякував керівництву Baykar Makin за подарунок до Дня Конституції – безкоштовні Bayraktar TB2, які виробник наддасть ЗСУ, розчулившись безпрецедентним збором коштів, який здійснили прості громадяни нашої країни.

Загалом, до недавніх пір вважалося, що у ЗСУ є лише 3 комплекси Bayraktar TB2, поставлених за контрактами 2018 та 2020 рр., тобто 18 БПЛА. Враховуючи нові дані, можна говорити вже про 12-16 комплексів. Звісно, частина БПЛА була втрачена під час місій, але все одно це дуже потужне угрупування.

Зі святом! Все буде Україна!