Нові часи приносять нових героїв. Так сталось й цього разу: новим рекордсменом залікової траси Фестивалю швидкості в Гудвуді (трошки понад 1,6 км) став електромобіль McMurtry Speirling. Не чули про таку модель? Це компактний одномісний електромобіль британської компанії McMurtry: довжина лише 3,5 м, проте ширина сягає 1,7 м. Він важить менш як 1 000 кг та може прискорюватись до 100 км/год менше, ніж за дві секунди. А ще виробник обіцяє дистанцію пробігу на одному повному заряді акумулятора понад 482 км.

Проте найважливіше не «все оце», а трохи інше – просто кажучи, вентилятор для створення «граунд-ефекту». Після майже півсторічного забуття, ця ідея знову повертається на боліди для перегонів! Адже варто нагадати, що завдяки «граунд-ефекту» колись автомобілі Formula-1 буквально приклеювались до траси. Ідея дійшла до максимального рівня реалізації у вигляді окремого вентилятору позад боліду – який, зрештою, дуже швидко заборонили до використання. Проте зараз ми бачимо повернення ідеї активного створення «граунд-ефекту», що дозволяє електромобілю McMurtry Speirling досягати перевантаження 3g (за інформацією розробників). А це прямий шлях до високої швидкості в поворотах – та, як результат, виняткових рекордних результатів. Як трапилось цього разу…

Отже, повертаючись до рекорду: електромобіль McMurtry Speirling подолав залікову відстань лише за 39,08 секунди. Таким чином, він перевершив попереднє досягнення приблизно на 1 секунду. До речі, воно теж було встановлено електромобілем. Ось і справді: нові часи – нові герої.