В останньому пакеті зброї від США, оголошеному нещодавно Пентагоном, крім HIMARS, які вже влучно нищать тилові склади рашистів, була одна дуже незвична позиція – 18 прибережних та річкових патрульних катерів, які допоможуть ВМС ЗСУ відродити Дніпровську військову флотилію. Наразі стало відомо, про які саме катери йдеться.

Патрульні річкові катери, які США надає Україні

Як зазначено на сайті Міністерства оборони США, Пентагон передає ЗСУ три типи катерів: два 35-футові «малі річкові судна», шість 40-футових морських бойових катерів та 10 34-футових патрульних катерів Dauntless Sea Ark.

На думку журналістів видання The WarZone, 35-футові «малі річкові судна» – це саме Small Unit Riverine Craft (SURC), а 40-футові морські бойові катери – це Riverine Patrol Boat (RPB) виробництва Silver Ships.

Small Unit Riverine Craft (SURC) – броньований катер Корпусу морської піхоти США. Використовується для контролю прибережних вод та річкових акваторій. Має такі самі розміри та призначення, як катер Patrol Boat, Riverine (PBR), що використовувався ще під час війни у В’єтнамі. Ви 100% бачили це судно у фільмах про В’єтнам.

SURC має 2 членів екіпажу і може перевозити 16 бійців. Максимальна швидкість – 72 км/год, запас ходу 250 морських миль. Має три точки для монтування зброї – важких кулеметів, гранатометів чи постановників димової завіси.

Патрульні річкові катери, які США надає Україні

Riverine Patrol Boat (RPB) – це найновіше надбання малого флоту США. Контракт на будівництво суден було укладено лише у 2000 р., тому більшість їх характеристик невідома. Відома довжина – 40 футів, або 12,2 м; наявність двох водометних двигунів Yanmar потужністю по 440 к.с. кожен. Катери мають жорсткий корпус, бронювання й озброєння. Можуть вмістити 6 осіб екіпажу та 14 десантників. RPB призначені для підтримки військових операцій у внутрішніх водах, на річках, а також у прибережних районах.

Dauntless Sea Ark – це алюмінієві патрульні катери виробництва US Watercraft з силовою установкою у 750 к.с. Мають довжину у 10,36 м, можуть розвивати швидкість до 74 км/год, вміщують 8 осіб, мають 3 точки для кріплення важкої зброї.

Враховуючи, що зараз у складі Дніпровської військової флотилії здебільшого рибальські та туристичні катери, це дуже непогане надбання ВМС ЗСУ. Гарного полювання!