Днями у Steam з’явився ремастер класичної адвентюри Blade Runner: Enhanced Edition. Навіть з його трейлеру можна було зрозуміти, що він щось не тягне на “кращий ремастер усіх часів” — проте реальність виявилася ще гіршою.

Westwood Studios (розробник стратегій Command & Conquer та Dune) випустила Blade Runner у 1997 році — тоді гра отримала схвальні відгуки, і навіть зараз у неї є своє коло поціновувачів через автентичну атмосферу та відчуття справжнього продовження оригінальної стрічки.

Тож можна зрозуміти їх обурення, коли кілька днів тому вони отримали Blade Runner: Enhanced Edition від Nightdive Studios (розробник, що здебільшого спеціалізується якраз на ремастерах класики — зокрема, минулого року він оновив Quake, в планах на майбутнє – SiN Reloaded та System Shock 2: Enhanced Edition).

Так, гра отримала 60 fps (удвічі більше за оригінал) та підвищену роздільну здатність, проте згладжене зображення має набагато гірший вигляд і справляє враження, начебто його просто згенерувала якась нейронна мережа. До того ж “старі” пікселізовані персонажі на “гладких” фонах виглядають максимально неприродньо.

Крім того, у ремастері з’явилися нові баги, яких не було в оригіналі (Blade Runner: Enhanced Edition — не порт, гру довелося “збирати” з нуля), якість музичного супроводу погіршилася, а деякі мови локалізації просто зникли.

Реакція фанатів була настільки бурхливою, що розробник… додав оригінальну гру до свого ремастера у якості “бонуса”. Але й тут йому вдалося зробити ситуацію тільки гірше. Річ у тім, що Nightdive Studios використали фанатську модернізацію, що базується на проєкті ScummVM, яку донедавна можна було придбати у GOG — але відтепер вона недоступна і натомість пропонується як безплатний аддон до Blade Runner: Enhanced Edition.