Кільський інститут світової економіки оновив свій звіт під назвою Ukraine Support Tracker. Зараз у ньому враховуються дані про постачання гуманітарних вантажів, військової техніки та фінансова допомога, яку Україна отримала від західних партнерів з 24 лютого по 7 червня 2022 р. І серед іншого, у доповіді є одна дуже цікава додаткова таблиця – виконання обіцянок по постачанню зброї.

Згідно з даними, зібраними Кільським інститутом, реальний обсяг допомоги, що вже надійшла до України від США та Польщі, не так вже й різниться. США вже надали Україні зброї майже на €2 млрд з обіцяних €4,15 млрд, у той час, як Польща виконала усі обіцянки на загальну суму у €1,7 млрд. Зверніть увагу, що усі наведені інститутом ціни у євро.

Ukraine Support Tracker: які країни виконують свої обіцянки на 100%

Загалом на 100% свої обіцянки щодо поставок зброї виконали Польща, Канада, Норвегія, Латвія, Франція, Італія, Бельгія, Люксембург та Фінляндія. Йдеться лише про 20 найкрупніших донорів з 37. Зверніть увагу, що Люксембург потрапив у цей перелік. Близькі до 100% Естонія (98%), Литва (92%), Велика Британія (90%).

Гірше усіх справи… у Німеччини, яка поставила лише 35% від того, що обіцяла. В абсолютних цифрах військової допомоги Німеччина посідає лише 8 місце, поступаючись таким невеликим країнам, як Естонія та Латвія. Сподіваємось, сьогоднішня інформація про постачання 155-мм САУ PzH 2000 трохи виправить позицію Німеччини. Побачимо у наступному звіті.

Загалом з початку гарячої фази війни західні партнери вже надали Україні військової допомоги на суму у €7,29 млрд, що становить 68,71% з обіцяних €10,61 млрд.