Інформація про удар ЗСУ по обох самопідіймальних плавучих бурових установках В312 – «Петро Годованець» та В319 – «Україна», відомими як «вишки Бойка», або лише по одній з них з’явилася на Телеграм-каналі народного депутата України Олексія Гончаренка. Згодом її підтвердив самопроголошений прем’єр-міністр тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов.

За словами Аксенова, близько 8 години ранку ЗСУ завдала удар по обох платформах, на яких знаходилось 12 людей. Врятовано лише 5 людей, 3 з яких отримали поранення.

Цікаво, що удар по вишках стався буквально наступного дня після того, як президент Володимир Зеленський сказав, що Україна буде відповідати на удари по об’єктах паливної інфраструктури.

Нагадаємо, що «вишки Бойка», куплені з великою переплатою та порушеннями, були захоплені російськими спецпризначенцями у березні 2014 року. Платформи використовуються окупантами не лише для видобування газу на українському шельфі Чорного моря, а й для розвідки. Останні відомі координати платформ – приблизно у 100 км на південь від Одеси, східніше острова Зміїний.

Поки що невідомо, чим саме ЗСУ вразила бурові платформи – чи був це удар «Гарпунами», використання БПЛА або атака з літаків. Чекаємо на подробиці.