Пам’ятаєте майже детективну історію бельгійських 155-мм САУ M109, які спочатку продали приватній компанії, а потім хотіли передати Україні, але САУ раптово зникли? Так ось, ті САУ знайшлися!

Виявилось, що бельгійські M109 у приватної компанії придбало Міністерство оборони Великої Британії. Відремонтувало, привело до ладу та нарешті відправляє до України. Про це повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. Мова йде про понад 20 САУ M109 та «десятки, якщо не сотні» протикорабельних ракет.

І хоча, за словами міністра, на деяких напрямках фронту росіяни мають 20-кратну перевагу у кількості артилерійських стволів, він передбачає, що незабаром українці зможуть досягти «значного прогресу на сході країни». Тому що цифри – це ще не все, важливі параметри сучасної західної техніки та вміння користуватися цією зброєю.

І щоб два рази не вставати… Президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Києва оголосив, що Франція передасть Україні ще шість САУ CAESAR. Тобто загалом в ЗСУ стане вже 18 CAESAR. Якщо кожен візит до Києва буде приносити хоча б по 6 САУ з президента за раз, то нехай їздять.