Довгий час «рідні» застосунки на iPhone та iPad можна було максимум приховати у далекі папки, щоб вони не займали місце на робочих столах ґаджета. Трохи пізніше Apple змінила підхід та надала користувачам дозвіл видаляти деякі застосунки з можливістю їх відновлення через App Store.

Як повідомляє AppleInsider, в беті iOS 16 тепер можна видалити більшість нативних додатків і позбутися стандартної «Погоди», «Нотаток», «Музики» тощо. З релізом наступної операційної системи з iPhone можна буде прибрати ще й «Камеру», «Годинник», «Фітнес» та «Локатор», чого раніше зробити не можна було.

І хоча Apple не дуже говорить про це, раніше компанія дещо коментувала з цього приводу. Важливий момент — з видаленням застосунку, з системи не зникає вся його функціональність. Наприклад, якщо видалити застосунок «Контакти», їх список все одно залишиться у додатках «Телефон», «Повідомлення», «Пошта» та FaceTime. 

Теж саме з FaceTime — якщо видалити додаток, отримувати вхідні аудіо- та відеодзвінки все одно можна. Так само залишаються активні функції локації, якщо видалити Find My.

Але з наступною системою користувачу все ж надають трохи більше можливостей контролю над застосунками у власному смартфоні.