Інтернет сповнений фото і відео, що мають додаткові дані про їх походження. Adobe допоможе їх оприлюднити за допомогою нового набору інструментів. Про це заявили на сторінці ініціативи Adobe – Content Authenticity Initiative (CAI). 

Набір для доступу до даних, які приховують фото і відео, містить три інструменти. Усі – з відкритим кодом, щоб швидко передати інструментарій до рук розробників.

  • JavaScript SDK – UI-інструментарій для відображення даних про контент у браузері;
  • C2PA Tool – утиліта командного рядка;
  • Rust SDK – для створення програм для ПК, мобільних додатків та інших сервісів, які допоможуть створювати, переглядати та перевіряти дані вбудованого контенту.

Новий стандарт також записуватиме дані про створення файлу, в тому числі як саме його створили та редагували. Якщо в Adobe вийде втілити задум, метадані про контент будуть видимі у соціальних мережах, на новинних сайтах і у фоторедакторах. 

«Виявлення дезінформації стане перегонами озброєнь, і, відверто кажучи, хороші хлопці програють. Натомість ми подвоїли зусилля у напрямку аутентичності контенту, ідеї довести, що є реальним, як щось було створене, та у випадках, коли це має сенс, хто зробив це», – говорить Енді Парсонс, старший директор CAI від Adobe. 

Основна мета проєкту – протидіяти дезінформації. Наприклад, соцмережі зможуть швидко увімкнути наданий Adobe JavaScript і відображати контент уже з метаданими. Від проєкту також можуть виграти творці контенту, чиї роботи крадуть або продають без їх згоди. Можливість бачити дані про створення зображень або відео допоможе викрити шахраїв. 

Базовий стандарт C2PA можна порівняти з чимось на кшталт EXIF, однак Adobe стверджує, що він буде більш стійким до зламу і підробки даних. Він став результатом співпраці між CAI Adobe та партнерами, в тому числі Microsoft, Sony, Intel, Twitter і BBC. Ініціативу також підтримали The Wall Street Journal, Nikon та Associated Press.