Чеська компанія Excalibur Army презентувала у Парижі на виставці озброєнь Eurosatory 2022 свою новітню розробку – футуристичну 155-мм САУ MORANA, спадкоємицю 152-мм САУ DANA, яка вже допомагає ЗСУ нищити рашистів.

САУ MORANA – це подальший розвиток ідей, закладених в попередню розробку Excalibur Army – 155-мм САУ DITA, яку компанія представила у січні 2021 року на виставці IDEX 2021. Цікаво, що це вже п’ята 155-мм модифікація дуже вдалої чехословацької 152-мм САУ DANA від чеських та словацьких зброярів. Рахуйте самі: словацькі ZUZANA, ZUZANA 2 й A40 HIMALAYA та чеські DITA і MORANA. При цьому маючи одну основу, один калібр і одне призначення, гаубиці вийшли навіть візуально різні.

155-мм САУ MORANA – ще одна спадкоємиця 152-мм САУ DANA

САУ MORANA відрізняється від усіх інших САУ в переліку компоновкою. Артилерійська башта тут розміщена дуже незвично, позаду, а двигун – навпаки, у середній частині машини. MORANA використовує колісне шасі Tatra T815 8×8 з броньованою кабіною екіпажу. Розрахунок САУ становить 3 людини з опціональним місцем для четвертого члена екіпажу, який може виконувати «додаткові функції». Скоріш за все мова, як і у випадку за танком Panther KF51, про керування електронними системами розвідки та цілевказання, можливо, керування БПЛА тощо.

MORANA оснащена гарматою НАТОвського калібру 155 мм, яка має довжину ствола у 52 калібри, що забезпечує дальність стрільби до 41 кілометра. Боєзапас САУ – 40 снарядів, заряджання повністю автоматичне. Нормальний темп стрільби – 6 пострілів на хвилину. Додаткове озброєння – кулемет 12,7 мм у дистанційно керованому модулі Guardian Secutor.

155-мм САУ MORANA – ще одна спадкоємиця 152-мм САУ DANA

Цікаво, що хоч башта MORANA повністю безпілотна, а екіпаж сидить окремо в броньованій кабіні попереду, у башті є вікна, принаймні це видно на фото. Крім того, є інформація, що цю башту можна буде встановлювати не лише на колісне шасі, а й на гусеничне.

САУ MORANA щойно анонсована, тому ніякої інформації про можливий початок серійного будівництва чи вартість гаубиці поки що не наведено.

155-мм САУ MORANA – ще одна спадкоємиця 152-мм САУ DANA

Характеристики
Калібр – 155 мм
Довжина ствола – 52 калібри
Боєкомплект – 40 снарядів / 40 зарядів
Максимальна дальність – 41 км
Темп стрільби – 6 пострілів за хвилину
Зарядження снарядів і зарядів – повністю автоматичне
Екіпаж – 3-4 людини
Шасі – модифікована TATRA 8×8