Поки уряд Німеччини в черговий раз заблокував постачання до України танків Leopard 2 (цього разу з Іспанії), німецькі зброярі презентували на виставці Eurosatory 2022 найновітнішу розробку – основний бойовий танк Panther KF51 від Rheinmetall, який прийде на заміну тому самому Leopard 2, що виробляється ще з 1979 р.

З іншого боку, Panther KF51 – це прямий розвиток ідей, випробуваних часом та Leopard 2. Навіть силует танку трохи нагадує силует Leopard 2A5 (1995), більш того, Panther KF51 використовує шасі Leopard 2, на якому розміщена нова башта з новою 130-мм гарматою Rheinmetall Future Gun System (FGS).

Panther KF51: новий танк від Rheinmetall, який прийде на заміну Leopard 2

Нова 130-мм гармата за заявою виробника на 50% ефективніша та має більшу дальність стрільби, ніж сучасна стандартна танкова гармата калібру 120-мм. Крім того, гармата об’єднана з автоматом заряджання на 20 пострілів, що дозволяє суттєво збільшити темп стрільби. Звісно ж, FGS може використовувати сучасні високоточні та програмовані боєприпаси.

Крім основної гармати та спареного з нею кулемета 12,7-мм, ззаду башти Panther KF51 розташований ще один кулемет 7,62-мм, який керується бойовим модулем Natter RCWS. Це такий собі сучасний повністю автоматичний зенітний кулемет, який буде захищати танк від дронів, у тому числі й дронів-камікадзе.

Panther KF51: новий танк від Rheinmetall, який прийде на заміну Leopard 2

Цікаво, що Panther KF51 має власні дрони-камікадзе. У башті, поруч з автоматом заряджання, ховаються чотири стартових контейнери для ізраїльських баражуючих боєприпасів HERO 120 від UVision. Ці «пташки» вагою 12,5 кг можуть знаходитися у повітрі протягом 60 хвилин й уражати цілі на відстані 40 км. Бойова частина вагою 3,5 кг призначена саме для знищення танків супротивника на великій відстані.

Новий танк оснащений сучасною системою захисту, яка компонує реактивні, активні та пасивні елементи. Panther KF51 має сенсорну систему виявлення загроз, яка відрізняє типи боєприпасів, які загрожують танку, та активує відповідний захист. Крім того, машина має протимінний захист, захисту від атак згори TAPS, швидку систему постановки димової завіси та традиційну композитну броню.

Panther KF51: новий танк від Rheinmetall, який прийде на заміну Leopard 2

Попри автоматичну систему заряджання, в Panther KF51 залишилось опціональне місце для четвертого члена екіпажу. Він має взяти на себе керування саме цифровими системами танка. Як варіант – це місце може зайняти командир роти чи батальйону.

Маса нового танку складає 59 тонн, проти 66,5 тонн у Leopard 2A7. Враховуючи, що ходові частини танків такі самі, вважається, що маневровість та швидкість Panther KF51 буде кращою за попередника.

Однак найважливіша перевага Panther KF51, на думку Rheinmetall, – це тотальна діджиталізація танку. Від процесу розробки, що дозволить вносити зміни в дизайн та легко оновлювати системи, до об’єднання усіх електронних систем машини, оптики, систем керування вогнем та інших під однією програмною архітектурою. У майбутньому ця цифрова архітектура має підтримувати навіть штучний інтелект.

Як кажуть у Rheinmetall, розробляючи Panther KF51, вони мали намір створити з нуля нову платформу для подальшого розвитку. KF51 є лише першим представником нового покоління бойових машин.

Лише для довідки. Попередній німецький танк, який мав назву Panther, був середній танк Panzerkampfwagen V Panther. І це був один з найкращих танків Другої світової війни, який дуже справно палив радянські Т-34. Тож здається, Rheinmetall пишається своєю новою розробкою та покладає на неї неабиякі надії.

Нагадаємо, Rheinmetall з самого початку повномасштабного вторгнення в Україну намагається продати нам зброю. Уряд Німеччини блокує усі ініціативи виробника. Але уряд не вічний, а ось Rheinmetall працює на ринку озброєнь вже 133 роки. Тож, надія на те, що коли-небудь такі танки, як Panther KF51, з’являться і в ЗСУ, все ж таки залишається.

Характеристики
Маса – 59 т
Запас ходу – 500 км
Швидкість – 65 км/год
Основне озброєння – 130-мм гармата Rheinmetall Future Gun System (FGS)
Боєкомплект – 20 пострілів в автоматі заряджання
Додаткове озброєння – 1 кулемет 12,7-мм, 1 кулемет 7,62-мм у модулі Natter RCWS, 4 дрони-камікадзе HERO 120
Екіпаж – 3-4 людини