Литовський журналіст Андріус Тапінас повідомив, що 1,5 млн євро, із зібраних литовцями коштів на Bayraktar TB2, що пізніше був подарований виробником, витратили на купівлю 110 ручних електронних рушниць EDM4S, які будуть розповсюджені серед 35 підрозділів Збройних сил України.

EDM4S (Electronic Drone Mitigation 4 – System) — це литовська ручна електронна рушниця для нейтралізації малих і середніх безпілотних повітряних цілей (дронів), що виробляється компанією NT Service UAB з Каунаса.

110 литовських рушниць EDM4S проти дронів для підрозділів ЗСУ
Андріус Тапінас з EDM4S в руці.

Електронна рушниця вже активно використовується українськими військовими та дозволяє ефективно боротися з розвідувальними, коригувальними або дронами, що мають можливість скидати бомби. Принцип роботи EDM4S доволі простий: оператор наводить систему на повітряну ціль і спусковим гачком активує ефект електромагнітного імпульсу (EMP), що призводить до часткового або повного переривання сигналу зв’язку дрона з пультом керування.

В залежності від складності дрона, “вистріл” з EDM4S може призвести до його падіння з неба, автоматичної зміни курсу, щоб повернутися до точки старту, а також до аварійної посадки. Електронна рушниця має дальність дії до 5 кілометрів та автономність до 35 хвилин.

EDM4S зроблено на алюмінієвій рамі, вся конструкція важить 5,5 кг, має довжину 105 см з прикладом та 83 см без нього.

Характеристики EDM4S:

Тип: ручна електронна гармата проти дронів;
Вага: 5,5 кг;
Розміри: 105 см з прикладом;
Ефективна дальність: до 5 кілометрів;
Автономність: до 35 хвилин;
Дальність: до 5 км.