Наприкінці грудня 2021 р., рівно за два місяці до початку повномасштабного вторгнення Росії, на Шепетівський ремонтний завод прибула партія з 16 важких шасі Tatra T815-7 у колісній формулі 8х8 для нової української 220-мм реактивної системи залпового вогню «Буревій». І ось, схоже, принаймні один з тих «Буревіїв» нарешті потрапив до ЗСУ. Будемо сподіватися, решта 15 новітніх українських РСЗВ теж не забаряться та допоможуть нищити рашистів.

Відео системи на позиціях українських військових нещодавно з’явилося в мережі.

На перший погляд, РСЗВ «Буревій» – це радянський «Ураган» на шасі Tatra T815-7, але це не так. Найбільш важливі нововведення ховаються всередині. І головне – це цифрова система керування вогнем разом із системою обміну інформацією на полі бою. Вона дозволяє включити «Буревій» у єдиний розвідувально-ударний контур, коли інформація з засобів розвідки, наприклад, БПЛА, в он-лайн режимі передається на засоби ураження. Звісно ж, це суттєво скорочує час від виявлення цілей до відкриття вогню, а тобто і знищення ворога.

Українська 220-мм РСЗВ «Буревій» вже на фронті

Крім того, КБ «Південне» розробляє для РСЗВ «Буревій» у рамках програми «Тайфун-2» нові снаряди зі збільшеною до 65 км дальністю. А якщо в нові снаряди інтегрують технології, що вже випробувані на ракетному комплексі «Вільха»… буде і в нас такий собі міні HIMARS.

Шасі Tatra T815-7 у колісній формулі 8х8, що має вантажопідйомність до 24,5 т, було обране Міноборони України як уніфіковане рішення для всіх важких артилерійських, реактивних, ракетних та ряду допоміжних систем – протикорабельного ракетного комплексу «Нептун», радіолокаційного комплексу «Мінерал-У», високоточної ракетної системи «Вільха».

Українська 220-мм РСЗВ «Буревій» вже на фронті

Характеристики
Калібр – 220 мм;
Час повного залпу – 8,8 с;
Максимальна дальність стрільби – до 36 км (звичайні снаряди), до 65 км (снаряди «Тайфун-2»)
Площа ураження – 326 000 м²;
Час переведення із похідного положення в бойове – не більше 2 хв;
Час переведення із бойового в похідне положення – не більше 2 хв;
Шасі – Tatra T815-7
Колеса формула – 8х8
Швидкість пересування по шосе – до 105 км/год;
Запас ходу – 700 км.