На WWDC 2022 Apple продемонструвала функцію, що дозволить заходити на всі сайти та сервіси в інтернеті за допомогою Touch ID або Face ID. Safari на macOS Ventura буде підтримувати «ключі доступу» – стандарт авторизації з багатоплатформною підтримкою, який дозволить логінитись всюди без використання паролів. 

Apple показала, як на iCloud Keychain створюються резервні копії «ключів доступу», що дозволяють синхронізувати Mac, iPhone, iPad та Apple TV з наскрізним шифруванням. Це стосується і QR-кодів, які дозволяють під’єднати телефон до системи. Коли їх використовують для входу на сервіс, дійсні ключі залишаються на пристрої, як ще один захід безпеки. Стандарт безпарольного входу встановлений FIDO Alliance та має підтримуватись на багатьох різних платформах. 

Apple – не єдина компанія, що розробляє функцію безпарольного входу. Минулого місяця Google та Microsoft об’єднали з нею зусилля, щоб реалізувати довгостроковий план зі «знищення» паролів назавжди. Усі три компанії говорять, що підтримка безпарольного входу на їх платформах запрацює вже з наступного року. 

Такий крок має допомогти користувачам не стати жертвами фішингових атак, соціальної інженерії або атак ботів, які використовують паролі зі злитих баз даних. Натомість для аутентифікації можна буде використовувати один зі своїх пристроїв (телефон або комп’ютер) як основний. Тоді для авторизації у різних службах в інтернеті буде достатньо Touch ID або Face ID.