Як цікаво влаштований світ: американська компанія Ford колись мала величезні амбіції до розширення, що призвело до появи майже автономного європейського підрозділу. Перша генерація Ford Focus наприкінці 1990-х та на початку 2000-х років стала справжнім «хітом продажів» та допомогла вдихнути нове життя в європейську частину компанії Ford. Проте згодом все більш важливого значення набував ринок Китаю. Він став настільки великим та помітним, що зрештою потребував не тільки місцевого виробництва, але й розробки власної версії автомобіля. Про яку, власне, і піде мова в цій новині.

Але спочатку – зауважимо, що актуальна четверта генерація Ford Focus ще наприкінці 2021 року пройшла планове оновлення в Європі: гострі фари ззовні, великий 13,2-дюймовий сенсорний дисплей всередині, акцент на кузовах «хетчбек» та «універсал» (дякувати, збережені цікаві версії ST-Line та Active)…

Та дивна гамма двигунів: було відмовлено в бензиновому 1,5-літровому «турбо», разом з ним зникла і традиційна АКПШ. Відтепер основна бензинова гамма моделі Ford Focus в Європі – це 3-циліндровий 1-літровий бензиновий двигун потужністю 100-125-155 к.с., у звичайному або гібридному виконанні. В парі до нього запропонована «механіка» або «робот». Бажаєте отримати чотири циліндри? Тоді доведеться обирати або 1,5-літровий турбодизель, або взагалі версію ST з бензиновим 2,3-літровим двигуном – але це вже геть інша історія з точки зору свого призначення, сегменту покупців, вартості автомобіля.

А тепер подивіться на оновлений автомобіль Ford Focus для Китаю. По-перше, автомобіль оновився точно не гірше, за свого європейського родича: аналогічні гострі фари, новий передній бампер, примітні 18-дюймові колісні диски. Та навіть більше: зверніть увагу на чорну «маску» решітки радіатора, що поєднує фари. По-друге, в салоні також з’явився широкоформатний дисплей (але інші розміри та пропорції), а версію ST-Line додатково прикрашає червоний декор та пухке кермо. Плюс, всі ці оновлення актуальні й для седана, що додатково може похизуватись спойлером на кришці багажника та наліпками на кузові – прямо «мамкін гонщик»!

Проте все не просто так: адже китайська версія Ford Focus пропонує бензиновий 1,5-літровий турбомотор на 177 «коней» та 270 Нм. Плюс зменшений кліренс (-10 мм) та більш жорстка підвіска: це особливості версії ST-Line. А ще – традиційний 6-ступеневий «автомат» і ніяких «роботів»! Звісно, будуть запропоновані менш потужні атмосферні двигуни (і ніяких маленьких «турбо»!) та МКПШ для звичайних версій Ford Focus.

А тепер, увага, головне питання: то ж яку версію Ford Focus ви б хотіли бачити в Україні – європейську чи китайську?