Презентація Apple в рамках конференції для розробників WWDC подарувала нам масу анонсів програмного забезпечення, серед яких варто виділити розширення можливостей так званої “безперервності” (Continuity). Ця система взаємодії між різними пристроями Apple вже давно дозволяє перемикатися між ними для базових задач, наприклад, почати писати листа на Mac і закінчити на iPhone. З виходом iOS 16 та macOS Ventura можливості “безперервності” будуть розширені функцією Continuity Camera.

Як всім відомо, декілька років пандемії створили великий запит на групові відеодзвінки, будь це нарада, віддалене навчання чи співбесіда на роботу. Вебкамера в ноутбуці, яку користувачі могли легко ігнорувати та називати необов’язковою, перетворилася на одну з найважливіших функцій. Сьогодні вже навіть ігровий ноутбук без вебкамери сприймається дивно, хоча ще пару років тому таких моделей було вдосталь, адже ігрові стримери все одно використовували зовнішні рішення через вищу якість зображення.

iPhone як вебкамера для Mac – насправді чудова ідея, Apple

З Continuity Camera компанія Apple спробує зменшити кількість клієнтів у виробників окремих вебкамер, адже користувачів Mac, які мають iPhone, доволі багато, і кожен з них зможе використовувати свій смартфон, як вебкамеру. Навіть найдоступніший iPhone SE із 12-мегапіксельним основним модулем буде забезпечувати вищу якість зображення для відеодзвінків. Понад це, Apple планує допрацювати програмне забезпечення та реалізувати в такому режимі розмиття заднього плану, висвітлення людини в кадрі та відстеження її переміщення в моделях iPhone з ширококутною камерою.

iPhone як вебкамера для Mac – насправді чудова ідея, Apple

Загалом це чудова ідея, яка дуже чітко потрапляє на категорію людей, яким вища якість вебкамери не потрібна весь час, отже немає потреби купувати зовнішнє рішення. Наприклад, краща якість відеодзвінка може бути потрібна під час інтерв’ю, співбесіди на роботу, ділової “зустрічі” чи екзамену, водночас швидка нарада з колегами або дзвінок до рідних може відбуватися навіть без відео, вони то вас вже бачили.

Continuity Camera буде доступна починаючи від iPhone Xr та до найновіших моделей смартфонів Apple. Поки що складно сказати, які варіанти кріплення запропонують виробники аксесуарів для моделей без підтримки магнітів MagSafe, проте сама Apple вже повідомила, що працює над такими кріпленнями разом з Belkin. Єдина проблема, вони можуть коштувати як непогана зовнішня вебкамера. Проте без сумніву, на ринку швидко з’являться дешевші аналоги.

Сподіваюсь, що Microsoft та Google зможуть реалізувати схожу функціональність в Android та Windows.