Apple офіційно презентувала iPadOS 16 – нову версію операційної системи для планшетів iPad. Вона перейняла ряд фішок з iOS 16 та macOS Ventura, але також отримала декілька власних нововведень.

В мережі вже давно говорять про те, що Apple прагне вивести iPadOS на рівень десктопної операційної системи. Підтвердженням цього стала поява інструмента Stage Manager, який суттєво вдосконалює багатозадачність. Stage Manager дозволяє більш зручно працювати з декількома застосунками одночасно. Активний додаток розміщується по центру дисплея, тоді як інші доступні на відстані одного тапу — в меню зліва.

iPadOS 16 стала на крок ближче до десктопних операційних систем

Користувач може розміщати декілька застосунків поруч, створюючи певні робочі зони. Додатки можуть перекривати один одного, можна змінювати їх розмір — усе, до чого ми звикли на десктопах. iPadOS також підтримує роботу із зовнішніми дисплеями (із роздільною здатністю до 6K) в режимі Stage Manager. Таким чином можна тримати відкритими до восьми застосунків одночасно (чотири на планшеті й чотири на моніторі). Однак, зазначу, що апгрейд багатозадачності стосується лише iPad з чипсетом M1.

iPadOS 16 стала на крок ближче до десктопних операційних систем

Багато уваги Apple приділила новим можливостям для спільної роботи у своїх фірмових застосунках – Pages, Keynote, Numbes, Notes, Files, Reminders, Safari. Функціональність нагадує Google Docs, коли ви можете бачити хто паралельно з вами вносить правки. Сповіщення про зміни в спільних документах зʼявляються безпосередньо у вашому робочому чаті в Messages.

iPadOS 16 стала на крок ближче до десктопних операційних систем

Окрім того, Apple показала новий застосунок Freeform, який дозволяє працювати разом із вашими колегами в одному робочому просторі. Можна створювати списки, робити схеми, графіки, щось домальовувати за допомогою Apple Pencil, додавати посилання, відео та аудіо. В режимі реального часу ви бачите що роблять ваші колеги, тож Freeform виглядає, як досить цікавий інструмент для брейнштормів. Реліз Freeform відбудеться в цьому році. Застосунок буде доступний також для iPhone і Mac.

В iPadOS 16 зʼявиться власний застосунок Погода, який переробили спеціально для планшетів. Він демонструє анімацію актуальної погоди, а також пропонує усю необхідну інформацію у вигляді карток.

Окрім того, планшети отримають оновлені застосунки Home, Mail, Safari й Game Center, користувачі зможуть кастомізувати панелі інструментів у деяких додатках, ділитись фотографіями з іншими членами сімʼї завдяки iCloud Shared Photo Library та багато чого іншого.

Бета-версію iPadOS 16 для розробників вже можна встановити на наступні моделі:

  • iPad Pro (усі моделі)
  • iPad Air (3-го покоління та новіше)
  • iPad (5-го покоління та новіше)
  • iPad mini (5-го покоління та новіше)

Публічна бета-версія iPadOS 16 стане доступною в липні, а реліз стабільної версії запланований на осінь цього року.