У Польщі відкрився новий музей Apple, що претендує на «найбільшу та найповнішу» колекцію у світі. 1600 експонатів – результат багаторічного захоплення місцевого колекціонера та архітектора Яцека Лупіни. Музей охоплює всю 46-річну історію компанії. 

Колекцію розмістили на території колишнього металообробного заводу в Варшаві. Біля самого входу можна побачити репліку Apple 1 – найпершого ПК, який Стів Джобс і Стів Возняк продали у 1976 році. Також у музеї є репліка материнської плати Apple 1 з підписом самого Возняка. 

Метою колекціонера було показати, який шлях пройшла компанія, та як вона змінювалась за чотири десятиліття. Музей починався з зібрання речей у домі Лупіни, проте швидко виріс за межі кімнати. 

«Моя ціль – показати відвідувачам, що було на початку. Яким примітивним і дуже простим воно було. Корпус для Apple 1 був зроблений з дерева! Взагалі не схоже на те, що ми маємо сьогодні», – говорить Яцек Лупіна. 

Музей Apple не демонструватиме усі предмети одразу, а час від часу змінюватиме виставки. У колекціях можна буде побачити комп’ютери Apple, Macintosh і NeXT, і також iPhone, iPod та iPad. Крім того, на стінах будуть вінтажні рекламні оголошення, на кшталт відомого «Think Different» від  1997 року. Більше про експонати можна дізнатися на сайті музею.