Пропаганди на YouTube стає менше. З соцмережі прибрали понад 70 000 відео та 9 000 каналів, пов’язаних із війною в Україні – в тому числі тих, де вторгнення називали «визвольною місією». Причиною видалення стало порушення правил щодо вмісту, пише The Guardian. 

Раніше YouTube вже видаляв проросійські канали. В тому числі канал журналіста Володимира Соловйова, а також державних медіа Russia Today і Sputnik. Канали, пов’язані з російським міністерством оборони та міністерством закордонних справ, обмежили у завантаженні відео на найближчі місяці. 

«Ми маємо політику щодо значних актів насилля, яка стосується заперечення цих актів: всього від Голокосту до Сенді-Хук. Звичайно, те, що відбувається в Україні, це значний акт насилля. Тож ми використали політику, щоб вжити заходів», – говорить продуктовий директор YouTube Ніл Мохан. 

Він також зауважив, що новини про війну отримали понад 40 мільйонів переглядів лише в Україні. Тож компанія хоче переконатися, що люди отримують якісну й гідну довіри інформацію на YouTube.

«Споживання авторитетних каналів на нашій платформі значно зросло, звісно, ​​в Україні, але й у країнах довкола, Польщі, а також у самій Росії», – зауважує Ніл Мохан. 

Платформа не надає статистику по видалених каналах, однак у загальних рисах окреслює, що вони поширювали наративи про вторгнення, що походять від російського уряду або його довірених агентів. 

YouTube дуже популярний в Росії, де його, на відміну від інших західних соцмереж, не заблокували після повномасштабного вторгнення. За оцінками, він має тут близько 90 мільйонів користувачів. Платформа продовжує працювати в Росії попри боротьбу з прокремлівським контентом, який заперечує або нормалізує війну.