Лазерне 3D-сканування дозволяє зафіксувати навіть найдрібніші деталі пам’яток архітектури й, у разі руйнування, відтворити їх точні копії. Під час війни це стало ще актуальніше. Про 3D-сканування у Львові водночас розповідають сайт Vgorode та проєкт Ukraїner.

«3D-сканування – дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проєктно-кошторисної документації», – каже керівник Управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Нагадаємо, найдавнішу частину Старого міста Львову занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Високий замок, Підзамче та Середмістя – одна пам’ятка (865-001), Ансамбль собору святого Юра – ще одна (865-002).

Будемо сподіватися, що подібна ініціатива дійде і до Києва, тому що в столиці теж є пам’ятки Світової спадщини ЮНЕСКО – Софія Київська (527ter-001), Києво-Печерська лавра (527ter-002) та Церква Спаса на Берестові (527ter-003).

І Київ, і Львів вже зазнали пошкоджень від російських «высокоточных» ракет. Ніхто не гарантує, що наступного разу не постраждають пам’ятки архітектури та історії, тим більше, що за останні 76 днів війни ми бачили багато прикладів руйнування рашистами українських музеїв та пам’яток.