NASA оприлюднили фото Великої Магелланової Хмари від телескопа Вебба

NASA провели пресконференція, де оголосили про точне вирівнювання дзеркал телескопа Вебба та майбутні космічні операції. Також агенція показала фото Великої Магелланової Хмари, які вже зробив телескоп. 

Телескоп вартістю $10 мільярдів має головну наукову мету – дослідити, як народжувались зірки та виникали планетарні системи, а також вивчити еволюцію галактик, екзопланет, об’єктів нашої Сонячної системи та дослідити ранній Всесвіт. 

Введення в експлуатацію телескопа триватиме близько двох місяців. Лише після цього він зможе виконувати свою наукову місію. Однак деякі фото вчені зробили вже зараз, щоб переконатися у його коректній роботі. 

MIRI – найхолодніший інструмент Вебба для роботи в середньому діапазоні інфрачервоного випромінювання – нещодавно зробив тестовий знімок Великої Магелланової Хмари. Це одна з найближчих до Чумацького шляху галактик. Раніше її фотографували за допомогою телескопа Спітцер, який вже припинив роботу. 

Різниця у знімках є разючою – те, що на фотографіях Спітцера виглядало розмитими плямами, на знімках Вебба є чіткими зірками. Також на новому фото видно міжзоряний газ, розповсюджений у просторі. 

«Це гарний науковий приклад того, що телескоп Вебба робитиме для нас у наступні роки. Це вперше дасть нам можливість поглянути на процеси в іншій галактиці, прорізавши пил», – говорить Крістофер Еванс, науковець проєкту Вебба з Європейського космічного агенства. 

Інший інструмент телескопа – NIRSPEC, спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону – також є значним кроком уперед у порівнянні з технологіями попередніх телескопів. У той час, як старіші моделі могли спостерігати лише за однією ціллю, NIRSPEC може бачити 100 цілей одночасно. 

Під час наступних кроків у роботі з телескопом вчені мають зробити фото його наукових цілей. Це будуть не лише перші знімки наукових об’єктів, а й перші фото у повному кольорі. Хоча Вебб «бачить» космос в інфрачервоному і ближньому інфрачервоному світлі, фото переведуть у видиме світло.  

Різниця між нинішніми знімками та майбутніми в тому, що зараз телескоп перевіряли на здатність чисто бачити – а далі дивитимуться на здатність показувати наукові цілі. Які об’єкти це будуть, поки не розкривається – науковці говорять, що це сюрприз. 

Більше коментарів!