Компанія Stellantis, до складу якої зараз серед іншого входить також і FIAT, заявила свої плани модернізації заводу в Сербії для подальшого виробництва там компактних електромобілів. Загальні інвестиції мають скласти близько 190 млн євро, що дозволить суттєво покращити завод й запустити на ньому випуск новітніх EV-моделей з 2024 року.

Зараз відомо, що одним з перших електромобілів, які будуть вироблятися на оновленому заводі, стане наступник популярного в Європі та досить недорогого сімейного мінівена FIAT 500L. Нагадаємо: цей автомобіль розроблено в стилі популярного ретро-кара FIAT 500, проте він здатен запропонувати більш просторий та зручний салон для всієї родини.

Мінівен FIAT 500L, що існує зараз, створено на власній платформі компанії FIAT. Однак з урахуванням підготовки електромобільної заміни та тісного співробітництва в рамках компанії Stellantis, варто очікувати використання вже існуючої електричної платформи, призначеної для компактних моделей. Прикладом можуть бути численні електромобілі Peugeot, Citroen, Opel, що мають акумулятор ємністю 50 кВт⋅год. та електродвигун потужністю 100 кВт або 136 к.с.

Крім того, в майбутньому можна очікувати появу й інших електромобілів, створених на ідентичній техніці. Тож вже за декілька років ми можемо отримати цілу гаму недорогих електричних автівок, які будуть вироблятись поруч з Україною. Чи призведе це до наступного етапу електричного буму в нашій країні? Побачимо. Проте вже зараз можна заявити, що це точно призведе до зменшення залежності від традиційного палива та нафти.