Під час 26-ого запуску частково багаторазового ракетоносія Electron від Rocket Lab, компанії майже вдалося спіймати перший ступінь під час повернення на Землю за допомогою гелікоптера.

Гелікоптер схопив перший ступінь і утримував його декілька секунд, але пілот гелікоптера побачив нештатне навантаження і відпустив ступінь, який як звичайно приводнився на парашуті та був виловлений спеціальним судном.

На відміну від ступінів ракет SpaceX, перший ступінь Rocket Lab Electron приводнюється на парашуті, а повна багаторазовість мала досягатися за допомогою захоплення парашута зі ступінем у повітрі зі спеціального вантажного гелікоптера. Слід зауважити, що зроблений з вуглецевого волокна бустер Electron набагато легший, ніж бустер SpaceX Falcon 9, тому така операція не є чимось неможливим. Це перша спроба захоплення ракети у повітрі, сподіваємось наступні будуть більш вдалими.

Rocket Lab майже зловила перший ступінь ракети Electron прямо у повітрі

Під час запуску There And Back Again з космодрому Махія у Новій Зеландії, Rocket Lab Electron вивів на орбіту відразу 34 супутники різних клієнтів. Rocket Lab намагається вийти на плановий графік один запуск кожні два тижні, але поки що не досягла такого темпу.

Нагадаємо, Rocket Lab розробляє і повністю багаторазовий ракетоносій середнього класу Neutron, перший запуск якого заплановано на 2024 р.