Пітер Бек, засновник та генеральний/технічний директор компанії Rocket Lab, поділився деякими новими подробицями про багаторазову ракету середнього класу Neutron, анонсовану ще 1 березня 2021 р. У невеликому відео Пітер Бек розповів про вибір матеріалів, новий двигун, базові характеристики ракети та нюанси її використання.

Як і легка ракета Electron, яку Rocket Lab використовує зараз, Neutron буде «надрукована» з вуглецевого волокна, яке допоможе зменшити вагу та підвищити міцність корпусу. На відміну від більшості сучасних ракет Neutron має конусоподібний дизайн, звужуючись з 7 м в районі двигунів до 5 м обтічника. Висота ракети – 40 м.

Обтічник Neutron теж незвичайний, він не скидається, як у більшості ракет, а відкривається, «викидаючи» розгінний блок з корисним навантаженням. Після цього обтічник знову закривається, та ракета здійснює посадку.

Rocket Lab Neutron – повністю багаторазовий ракетоносій середнього класу з незвичайним дизайном

Цікаво, що Rocket Lab відмовилася від планів саджати Neutron на плавучу платформу, як це робить SpaceX, замість цього ракета буде повертатися на стартовий майданчик, що прискорить її обслуговування та зекономить кошти.

Neutron використовуватиме двигуни нового типу – киснево-метанові Archimedes виробництва самої Rocket Lab. Перший ступінь має 7 таких двигунів, тягою 1 МН у кожного. Завдяки цьому Neutron зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 8000 кг корисного навантаження (15000 кг у одноразовому варіанті). Тобто нова ракета буде конкурувати з російською «Союз».

Наразі Rocket Lab створює прототипи паливних баків. Перше випробування двигунів Archimedes заплановане на 2022 році, а початок експлуатації Neutron – на 2024 р.