Палата представників Конгресу США підтримала закон, який спростить експорт військової техніки в Україну, відновивши «Акт про ленд-ліз», який допоміг перемогти Гітлера під час Другої світової війни. Палата представників прийняла «Закон про ленд-ліз 2022 року про захист демократії в Україні» 417 голосами проти 10, через три тижні після того, як його одноголосно підтримав Сенат. Тепер закон має потрапити на підпис президента США, повідомляє Reuters.

Через два місяці після російського вторгнення в Україну члени Конгресу сподівалися, що цей акт спрацює так само як і вісім десятиліть тому, дозволяючи американським компаніям швидко поповнювати запаси країн-партнерів без необхідності усувати бюрократичні перешкоди.

«Сьогодні український народ стоїть на передовій у боротьбі за демократію та проти тиранії, і США мають надати йому всі можливі заходи гуманітарної та військової допомоги», – заявила представник Демократичної партії Мері Гей Скенлон, закликаючи підтримати законопроєкт.

Серед інших положень, законопроєкт дозволить Сполученим Штатам надавати обладнання Україні зараз, лише з технічною вимогою оплатити його пізніше. Що по суті надає можливість ЗСУ швидко отримувати озброєння, не очікуючи поки всі питання по його оплаті будуть закриті.

«Українські сили продемонстрували неймовірну силу та хоробрість, і ми знову повинні служити арсеналом демократії та забезпечити, щоб вони мали весь спектр ресурсів, необхідних для захисту свого суверенітету», – сказав у заяві сенатор-республіканець Джон Корнін, головний автор законопроєкту в Сенаті.

Палата представників прийняла закон того ж дня, коли Джо Байден попросив Конгрес схвалити додаткові $33 мільярди для України, у тому числі понад $20 мільярдів доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу.