Сенат одноголосно прийняв основний закон про ленд-ліз, зробивши перший крок до відновлення програми часів Другої світової війни, пише Politico. Вона дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі кривавого вторгнення Росії.

Сенатори швидко підтримали цю пропозицію, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від російських військ, які обстрілюють українські міста з кінця лютого. Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, розглядалася як переломний момент в конфлікті, оскільки вона дозволила США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод.

Законодавці вдаються до екстраординарної тактики, яка востаннє застосовувалася під час найбільшого глобального конфлікту 20-го століття — це ще одна ознака того, що США та їх союзники в Європі вважають, що вторгнення Росії становить екзистенційну загрозу ліберальному порядку.

Це також свідчить про те, що західний світ вірить, що Україна тепер може виграти боротьбу з російськими загарбниками. Нещодавно Конгрес схвалив надання Україні військової та гуманітарної допомоги на суму майже $14 мільярдів, частина з яких уже виділена. У вівторок Держдепартамент оголосив про додаткові $100 мільйонів для фінансування закупки ракет Javelin та іншої техніки, що довело загальну безпекову допомогу до $1,7 мільярда з моменту вторгнення Росії 24 лютого.

На минулих вихідних з міста Буча з’явилися жахливі кадри, на яких мирні жителі лежать на вулицях зі зв’язаними за спиною руками, що спонукало західних лідерів посилити свої звинувачення у військових злочинах.

У короткій промові до залу Сенату в середу ввечері лідер більшості Чак Шумер назвав масові вбивства «чистим злом», додавши, що російські війська здійснюють «геноцид» в Україні.

Підтриманий Сенатом закон отримав назву “The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022” має прискорити передачу важливого військового обладнання та інших важливих поставок в Україну шляхом скорочення бюрократичної тяганини. Він дозволяє де-факто передавати обладнання з умовами, які передбачають, що країни-одержувачі виплатять поставки США пізніше.

«У міру того, як розгортається війна в Україні, якнайшвидше надання військової допомоги є вирішальним для спроможності України захистити себе від неспровокованих атак Путіна», – сказала сенатор Джин Шахін з Нью-Гемпширу. «Кремль здійснює жахливі напади по всій країні на цивільну інфраструктуру та націлений на невинних чоловіків, жінок і дітей».

Після Сената закон має затвердити Палата представників, після чого він має потрапити на підпис президента США. Поки не ясно, чи буде Палата представників розглядати прийнятий Сенатом закон про ленд-ліз перед тим, як обидві палати покинуть Вашингтон у четвер на попередньо заплановану двотижневу перерву.