Через санкції, накладені на РФ внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну, найбільші російські ІТ-компанії мають проблеми з закупкою техніки.

На ринку складно знайти щось навіть із не нового обладнання. «Сервери купити неможливо навіть на вторинному ринку, уживана техніка розлетілась на початку березня попри захмарні ціни», – розповідає одне з джерел. 

Використання російських серверів не розв’язувати це питання. Вони працюють на процесорах «Байкал» та «Ельбрус», запаси яких вичерпуються – а стабільного постачання нових партій поки не очікують. 

Проблеми виникли у компанії VK, що володіє соцмережею «Вконтакте» (раніше Mail.ru Group). На минулому тижні вони надіслали листа у російське Міністерство цифрового розвитку з проханням допомогти з закупівлею «десятків тисяч серверів», необхідних для розширення та поточної роботи. Самостійно закупити техніку компанії вочевидь не вдалося. 

«Яндекс» також відчув складнощі із закупівлею техніки. Компанія призупиняє багато нових та експериментальних сервісів, які були заплановані раніше. Обидві компанії запевняють, що мають достатньо технологічних ресурсів і запасів для поточної роботи.