Отже, це сталося – нещодавно дебютував новий седан BMW 7-серії з кодовим позначенням G70, який одразу з моменту дебюту моделі отримав електричну версію. Символічно. Адже це демонструє, наскільки сьогодні електромобілі стали важливими для відомих брендів, що прагнуть задавати напрямки розвитку та ринкові тенденції. Та чи вистачить для цього «запалу» електромобіля BMW i7, чим він може здивувати?

BMW 7-серії – новий флагман, що задає стандарти

Напевно, останній раз автомобіль BMW 7-серії змінювався так радикально лише під час дебюту покоління E65. Мова не тільки по дизайн, до якого нас вже часткового підготував кросовер BMW X7, а взагалі до надзвичайно високого технічного рівня нової моделі. Наприклад, новий автомобіль побудовано на сучасній модульній платформі CLAR, використана адаптивна пневматична підвіска, а світлодіодні матричні фари вже включено навіть до базової комплектації BMW 7-серії.

Нова модель втратила модифікацію з двигуном V12 та вибір зі стандартної чи подовженої колісної бази. Проте виявилось, що навіть там де втратила – здобула: відтепер BMW 7-серії пропонується лише з колісною базою 3,215 м та загальною довжиною кузова у 5,39 метра – справжній велетень! Здобутки є і в гамі силових агрегатів: рядні 6-циліндрові мотори (бензиновий або дизельний, від 272 до 380 к.с.) та надпотужний 4,4-літровий V8 (544 к.с.) віднині доповнені одразу двома гібридними PHEV-версіями. А також – вперше! – електромобілем BMW i7, що пізнається по особливому синьому оздобленню та оригінальним бамперам.

Насправді технічних відмінностей значно більше, ніж просто декор. Так, електромобіль BMW i7 отримав власні повітроводи та допрацьоване днище, завдяки чому коефіцієнт аеродинамічного опору впав з й так невисокої відмітки Cd=0,26 до відмінного показника Cd=0,24. Однак компонування заднього електромотора в купі з блоками силової електроніки призвели до зменшення багажника: якщо у BMW 7-серії він складає 540 літрів, то електромобіль BMW i7 пропонує 500 літрів.

Однак в цьому випадку більш важливий внутрішній простір салону. Тут все без зауважень: для вибагливих задніх пасажирів пропонується 31-дюймовий дисплей, крісло-шезлонг, розділені задні сидіння з вентиляцією та масажем. А керуванням усім цим «добром» зібрано на окремих невеличких 5,5-дюймових дисплеях, вмонтованих у двері.

Взагалі новий седан BMW 7-серії дивує органами керування в салоні. Забувайте про центральну консоль, що повернена до водія – тепер центром уваги стали два дисплеї (діагоналлю 12,3 та 14,9 дюйма) з операційною системою OS8. Ще однією особливістю є прозора кольорова панель BMW Interaction Bar, що виступає не тільки елементом декору, але також і елементом керування кліматичної системи. До речі, зверніть увагу: відсутні дефлектори вентиляції – вони наче приховані під панелями салону (як в інших відомих електромобілів, ну ви зрозуміли). В залежності від модифікації та опцій, в салоні може використовуватись 2- або 3-спицеве кермо, різноманітні варіанти оздоблення сидіння тощо. Водночас 4-зонний клімат-контроль, прозорий панорамний дах та навіть підігрів підлокітників сидінь – все це включено до базової комплектації BMW 7-серії.

Більш того: якщо казати саме про електромобіль BMW i7, то рівень його комплектації відповідає максимальнім версіям BMW 7-серії. Як з точки зору оснащення, так і з точки зору дизайну чи техніки – наприклад, для BMW i7 безкоштовно пропонується пакет M Sport, що також є особливістю найвищих версій BMW 7-серії (740i та 760i xDrive). Це не дивно – адже за потужністю електромобіль BMW i7 відповідає рівню максимальній модифікації BMW 760i xDrive і не менше!

Електромобіль, що відповідає вимогам часу. Але не перевершує їх

Повна назва електромобіля визначається як BMW i7 xDrive 60 – це вже багато про що говорить. Наприклад, про наявність повного приводу, реалізованого завдяки застосуванню двох електромоторів. Останні виконані по концепції eDrive п’ятого покоління – поєднання електродвигуна з редуктором та блоком силової електроніки, мінімум рідкоземельних матеріалів. Загальна потужність сягає 400 кВт або 544 к.с., сумарний крутний момент дорівнює 745 Нм.

Варто зазначити, що у майбутньому очікується поява ще більш потужної електричної модифікації – електромобіль BMW i7 M70 xDrive має запропонувати близько 660 «коней».

Акумулятор встановлено в днищі кузова, реально-використовувана ємність дорівнює 101,7 кВт⋅год – і цього достатньо для дистанції пробігу 590-625 км (WLTP). Система енергоживлення працює з номінальною напругою 376 вольтів.

Максимальна потужність заряджання складає 195 кВт при заряджанні від термінала постійного струму (10 хвилин додають 170 км), або 11 кВт при заряджанні від мережі змінного струму. Хоча деякі конкуренти вже пропонують більше.

Хто проти: ключові конкуренти для BMW i7

Розповідь про конкурентів одразу можна починати з фрази «традиційна німецька трійка»: отже, проти BMW обов’язково знайдуться супротивники від Audi та Mercedes. Саме люкс-седан Mercedes EQS найбільш ідеологічно схожий на BMW i7: великий електромобіль, створений з акцентом на пасажира позаду. Плюс електромобіль Mercedes EQS хай не виграє в потужності, проте помітно виграє по дистанції пробігу (до 770 км), взагалі виступаючи одним з рекордсменів в цій дисципліні. Наприклад, інший преміальний «німець» з трійки – а саме Audi e-tron GT – робить ставку на інше: він більш компактний та більш потужний, це відверто електромобіль під водія. А ще він має перевагу від застосування технології 800 вольтів, що дозволяє суттєво підвищити потужність (та швидкість) зарядки. Недивно, адже «чотири кільця» виступають найближчим техно-родичем Porsche Taycan. Останній теж має певні козирі в рукаві: версії з кузовом «універсал», причому одразу дві – Sport Turismo та Cross Turismo. А ще додамо двох «американців»: добре відому модель Tesla Model S та надсучасного новачка ринку Lucid Air.

Тобто, вже зараз можна нарахувати мінімум п’ять висококласних електромобілів, що мають свої характерні переваги і готові до конкуренції з новітнім електричним седаном BMW i7.

Отже: що таке BMW i7 для автомобільного світу?

Без сумніву, це сучасний електромобіль та гідний представник у лінійці новітнього покоління BMW 7-серії. Проте якщо сам седан BMW 7-серіїї багато в чому є інноваційним, незвичним, трендовим – включно з тим, щоб пропонувати електричну версію BMW i7 – то власне сам електромобіль вже важко назвати революційним. Наприклад, не вистачає електричної архітектури на 800 вольтів, що вже пропонується конкурентами та навіть більш доступними електромобілями.

Водночас – можливо «німці» залишили певний гандикап для майбутніх електричних моделей? Особливо враховуючі, що, по-перше, такі люкс-седани обирають покупці з досить традиційними поглядами та сам факт існування електромобілю для них вже є революційним. А по-друге, відтепер «i»-лінійка має розвиватись швидко та загалом вирости до розмірів основного модельного ряду BMW: легкові автомобілі, малі та великі кросовери. Дізнаємось вже в недалекому майбутньому – то ж, до нових зустрічей, BMW!