Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомляє, що кількість кібератак російських хакерів на українців тільки збільшується. В першу чергу вони спрямовані на отримання доступу до облікових записів соціальних мереж з метою розповсюдження пропаганди та закликів до капітуляції.

Зазначається, що такі атаки реалізуються за допомогою звичайного фішингу. Ворог пильно слідкує за новинами в Україні та швидко реагує на інформацію про будь-яку допомогу громадянам від держави, чим потім користується у підставних листах. Також подібні злами можуть використовуватися з метою стеження за окремими користувачами та їх контактами.

Щоб убезпечити себе від подібних випадків, Держспецзв’язку радить:

  • Не відкривати листи та будь-які повідомлення від невідомих адресатів;
  • Якщо лист або повідомлення вже відкрито, то не переходити за посиланнями та тим паче не вводити свої особисті дані в будь-яких формах, не заповнювати поля з інформацією про номер телефону, дані банківських карток тощо;
  • Користуватися двофакторною авторизацію у всіх сервісах, які мають таку функціональність.

Додатково варто пам’ятати, що допомогу від держави можливо отримати тільки через державний застосунок «Дія», а достовірна інформація про виплати допомоги закордоном є тільки в офіційних представництвах України.