Європейські законодавці ухвалили свою позицію на користь стандартизації портів для зарядних пристроїв. Порт USB Type-C хочуть зробити стандартом – в тому числі для смартфонів, планшетів, портативних ігрових консолей, електронних книг, цифрових камер, електронних іграшок тощо. 

Таке рішення ухвалив комітет Європарламенту з внутрішнього ринку та захисту прав споживачів (IMCO). Члени Європарламенту голосують також за те, щоб додати ноутбуки до оригінального переліку.  

Комітет готовий зробити винятки для пристроїв, які надто малі для цього типу порту. Наприклад, розумних годинників, фітнес-трекерів і певного спортивного обладнання. Попри це, пропозиція все одно стосуватиметься більших за розміром пристроїв із цих категорій. 

Депутати Європарламенту також проголосували за те, щоб у відповідь на зростаюче використання бездротових зарядок презентувати стратегію, яка дозволить мінімальну сумісність будь-яких зарядних рішень до кінця 2026 року. Інакше бездротові зарядні пристрої допоможуть виробникам обійти правила щодо стандартних портів. 

«Мета полягає в тому, щоб уникнути нової фрагментації ринку, продовжити зменшення відходів, забезпечити зручність споживача та уникнути так званого «ефекту блокування», який створюють фірмові зарядні рішення», – йдеться у прес-релізі.  

Екологічність такого рішення стає головним аргументом на його користь. Парламентарі роками наполягали на ухваленні закону про боротьбу з електронними відходами. Однак комісія вирішила використати підхід, пов’язаний з індустрією, щоб отримати єдиний зарядний пристрій добровільно. 

До Європи щороку постачають пів мільярда зарядних пристроїв, які згодом утворюють від 11 000 до 13 000 тонн сміття. Один зарядний пристрій для смартфонів та іншої невеликої електроніки допоможе зменшити кількість відходів та зменшить непотрібні витрати – як для бізнесу, так і для користувачів. 

Депутати Європарламенту також хочуть бачити чітку інформацію про варіанти зарядки та наявність зарядного пристрою на упаковці нових гаджетів. Це допоможе споживачам зробити більш стійке рішення та зменшити кількість електронних відходів.