Минулого місяця SpaceX придушив спробу Росії заблокувати супутниковий широкосмуговий інтернет Starlink, який запрацював в Україні. Зараз важливість цієї події оцінили у Пентагоні. За словами одного з його експертів, стримування Росії від спроб вести електромагнітну війну показала, наскільки важливо швидко реагувати на такі атаки та негайно їх відбивати. 

«Наступного дня після того, як повідомлення про спроби Росії зашкодити потрапили в медіа, Starlink змінив рядок коду і виправив це. І раптом російська спроба глушіння стала більше не ефективною. З точки зору радіоелектронної боротьби – це фантастично», – розповів Дейв Тремпер, директор з питань радіоелектронної боротьби в Офісі міністра оборони США. 

Однак США мають самостійно швидше реагувати на радіоелектронні загрози та багато чому навчитися з того, як приватний сектор впорався з ситуацією. Пентагон вважає, що у сучасних війнах набагато частіше залучатимуть електромагнітну боротьбу, особливо для формування поля бою на початку конфлікту. 

З іншого боку, уряд потребує набагато більше часу на внесення таких корективів. Він загрузає в аналізі того, що сталося, вирішує, як це виправити та укладає контракт на виправлення. 

Трепмер говорить, що держава має робити це набагато швидше і змінюватись без втрати потенціалу. Також важливим є дублювання, щоб США продовжували працювати на іншій системі, якщо радіоелектронна атака виведе одну з ладу. Держава має мислити більш інноваційно під час розробки нового обладнання і вже повинна створити нові системи, які забезпечать більшу швидкість і стійкість. 

У системи майбутнього покоління впровадять машинне навчання і штучний інтелект, щоб реагувати швидше. Ширше використання цифрової інженерії також допоможе військовим моделювати нове обладнання на комп’ютері та пропрацьовувати недоліки до того, як почати довгий процес купівлі та тестування. 

За словами військових, російське вторгнення багато чого навчило США. І хоча Пентагон очікував від Росії набагато сильнішої радіоелектронної боротьби, він застерігає – це не значить, що всі зусилля Росії зазнали невдачі.