Адміністрація Байдена встановлює заборону на випробування протисупутникових ракет. Їх мета – зробити це «міжнародною нормою відповідальної поведінки в космосі». Про заборону у понеділок ввечері повідомила віцепрезидент Камала Харріс. 

США, Китай, Індія та Росія проводили такі випробування, які утворюють небезпечне космічне сміття. Штати першими встановили заборону та сподіваються, що інші країни наслідують їх приклад. 

За словами Харріс, США виявили та простежили понад 1600 уламків, які виникли внаслідок знищення супутника Росією в листопаді. Також понад 2800 уламків утворив Китай після власного випробування у 2007. Через російське випробування з’явилось поле сміття, що загрожує МКС. 

«Сміття загрожує безпеці астронавтів, наших супутників та комерційній присутності, що зростає. Шматок космічного сміття розміром з баскетбольний м’яч, що рухається зі швидкістю тисячі миль на годину, може знищити супутник. Навіть шматочок сміття розміром із піщинку може завдати серйозної шкоди», – говорить віце-президент.  

Напередодні виступу Камала Харріс зустрілася з членами Космічних військ США та Космічним командуванням Збройних сил США. Вона ознайомилась з їхньою роботою щодо посилення національної безпеки. 

«Ця зброя має на меті позбавити США здатності використовувати космічні можливості, руйнуючи наші супутники – супутники, що є критичними для нашої національної безпеки. Ці випробування, безумовно, є необачними та відповідальними. Вони також ставлять під загрозу все, що ми робимо в космосі».