Невдовзі після випуску Windows 10, Microsoft публікувала цифри щодо того, як систему сприймають користувачі Windows 7 та Windows 8. Щодо Windows 11 такої інформації не надходило. Однак дослідження Steam Hardware & Software дозволяє порівняти дані щодо того, як користувачі сприймали дві останні операційні системи. 

Windows 11 випустили у жовтні 2021, а Windows 10 вийшла у липні 2015. В обох випадках дослідники співставили дані використання 64-бітних версій ОС з  їх попередниками за 7 місяців. 

Можна побачити, що користувачі Steam переходять на Windows 11 удвічі повільніше, ніж раніше на Windows 10. За шість місяців після релізу, на Windows 10 працював 31% комп’ютерів. У березні 2022 на Windows 11 працює всього близько 17% комп’ютерів. Три чверті усіх комп’ютерів Steam все ще працюють на Windows 10 у 2022 році. 

Ці результати легко інтерпретувати як звинувачення Windows 11, що викликала суперечки через суворі та часто погано пояснені системні вимоги, які стосуються безпеки. Принаймні частково повільний перехід на нову версію ОС спричинений системними вимогами. Багато комп’ютерів не здатні її встановити, наприклад, через старіші процесори, які не підтримуються. 

Існують і інші пояснення. Windows 8 та 8.1 не користувалися популярністю, тоді як Windows 10 виправили більшість змін у інтерфейсі Windows 8. А люди, які залишались на Windows 7, втрачали деякі приємні доповнення та вдосконалення, які були у Windows 8. 

Натомість Windows 11 замінила сучасну ОС, на яку ніхто не скаржився. У вересні 2021 року на Windows 10 працювало понад 90% усіх комп’ютерів Steam. 

Також має значення, що Microsoft не намагались відтворити сплеск переходу на Windows 11. Після певної нестабільності з ранніми оновленнями Windows 10, Microsoft почала випускати їх більш методично. Тим часом основне оновлення Windows 11 вийшло лише в лютому, коли будь-хто з ПК, що відповідає вимогам, міг отримати Windows 11 через Windows Update.