Через загрозу санкцій китайський техногігант Huawei відправив російських співробітників у неоплачувану відпустку. Вона триватиме мінімум місяць. Раніше компанія призупинила виконання нових замовлень для Росії через те, що Пекіну загрожують вторинні санкції за ведення справ з Москвою.

Наприкінці березня компанія поставила на паузу дію нових контрактів на постачання та наказала певним московським співробітникам працювати віддалено. Їхні китайські колеги продовжили відвідувати офіс. 

Поки невідомо, скільки співробітників відсторонили від роботи. У оголошеннях про набір персоналу Huawei Technologies вказано, що в Росії та сусідніх державах працює 1200 людей, 80% з яких — місцеві мешканці. 

У РФ сподівались що ключовий конкурент Huawei – шведська компанія Ericsson – зможе заповнити нестачу. Однак цей виробник також призупинив бізнес в Росії та відпустив співробітників у оплачувану відпустку. 

Huawei не розкриває дані щодо роботи в Росії, однак відомо, що на її продукцію припадає близько 33% мережевого обладнання в країні. Російські телекомунікаційні оператори очікують на значний ріст аварій та перебоїв у мережі після того, як поточні резерви вичерпаються у липні-серпні. Huawei також зменшила постачання смартфонів до РФ як мінімум вдвічі.

У США застерегли Китай не допомагати Росії ухилятися від санкцій. Це змушує компанії та інвесторів обирати між бізнесом у Росії або на Заході. Однак компанія може знайти спосіб продовжити бізнес з агресором – через посередників у третіх країнах або інші обхідні шляхи. На ситуацію також може вплинути нещодавній дозвіл США на ділові операції з Росією, які стосуються комунікацій.