Міністерство фінансів США звільнило телекомунікаційні та окремі інтернет-сервіси від санкцій проти Росії. Наказ про це опублікували 7 квітня. Такий крок зробили у відповідь на запит правозахисних груп, які боялися, що російські активісти через санкції не матимуть доступу до зовнішнього світу. Водночас це може спонукати компанії, що добровільно обмежили доступ для росіян, повернути його. 

Новий наказ дозволяє здійснювати ділові операції, пов’язані з «послугами, програмним забезпеченням, апаратним забезпеченням або технологіями, причетними до обміну повідомленнями через інтернет». В тому числі росіянам дозволили переписку, реєстрацію домену, користування електронною поштою, розповсюдження фото і відео. Під забороною лишились операції за участі російських фінансових і державних установ.  

На рішення міністерства вплинули американські та міжнародні неприбуткові організації. У відкритому листі до президента США вони пояснили, що журналістика та незалежні медіа потребують доступу до безпечних і надійних інформаційних технологій, щоб документувати події у воєнних зонах та уникати державного контролю за інформацією. Обмеження також ізолюють продемократичні сили та антивоєнних активістів. Під зверненням підписалась, зокрема, і українська американська організація – US Ukrainian Activists.

Нагадаємо, кілька телекомунікаційних компаній із США наразі припинили роботу в Росії. Серед них – інтернет-провайдери Lumen та Cogent, сервіс email-розсилок Mailchimp та Slack. Україна закликала повністю відключити російський інтернет, однак цю пропозицію відхилили.