Сервіс Опендатабот перевірив дані з Єдиного державного реєстру та підрахував кількість активних компаній, серед власників, засновників або ж кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин або резидент Російської Федерації чи Республіки Білорусь. Станом на 24 лютого 2022 р. таких компаній було аж 16 896.

Зараз примітки щодо наявності російського/білоруського власника вже з’явилися у картці компанії в чатботі Опендатабота, на сторінці про компанію на сайті сервісу, а також в АРІ для банків та фінансових установ.

Опендатабот – це сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів. Він об’єднує дані з відкритих державних реєстрів та надає повну інформацію про людину або компанію. Крім сайту Опендатабот сервісом у вигляді чат-ботів можна скористатися у Телеграм та Вайбер.

Для того, щоб перевірити власника чи бенефіціара компанії треба відкрити Опендатабот та надіслати боту назву компанії або ж її код. Якщо серед власників компанії є російські/білоруські громадяни, це буде позначено у картці компанії.