Раніше для своїх процесорів та відеокарт компанія AMD додала можливості розгону через фірмове ПЗ. Це дозволяло користувачу без зайвих рухів та зміни налаштувань у BIOS «витискати» з комп’ютерів більше, ніж це передбачали початкові значення.

Останнім часом у Мережі з’явилося багато скарг користувачів на процесори Ryzen, які свавільно збільшували частоти, хоча власники таких змін не робили. Як повідомляє TomsHardware, в AMD підтвердили, що таке дійсно відбувається через помилку у драйверах.

«Нам відомо про проблему в пакеті програмного забезпечення AMD, яка коригує певні налаштування процесора AMD для деяких користувачів. Ми досліджуємо проблему, і ми поділимося додатковою інформацією, як тільки зможемо», — прокоментував виданню представник AMD.

Потенційних проблем через таку поведінку програмного забезпечення вистачає. Не завжди подібні процесори встановлюються на відповідні для розгону материнські плати та мають достатньо хороше охолодження, тож системи можуть перегріватися. Це збільшує вірогідність появи BSoD та втраті даних.

Але також розгін системи призводить до втрати гарантії. Зазвичай фірмове ПЗ про це попереджає. Але в цьому випадку відповідного сповіщення користувачі не бачили.

Дякувати, в AMD попіклувалися про системи запобігання фізичним пошкодженням чипів. Але ситуація з нестабільністю роботи системи та втратою гарантії навіть без попередження — не є чимось добрим. Наразі компанія працює над усуненням проблеми та обіцяє більш детально повідомити про її вирішення пізніше.