Майже через два роки після першого анонсу, компанія Epic Games офіційно випустила ігровий рушій Unreal Engine 5, тепер він доступний розробникам для завантаження.

Оновлений рушій містить ряд покращень, включаючи підвищену продуктивність і оновлений інтерфейс користувача, але найбільш значні зміни походять від кількох технологій, розроблених для більш фотореалістичного зображення.

Серед них — Lumen, «повністю динамічне глобальне рішення для освітлення», і Nanite, який, за словами Epic, «дає можливість створювати ігри та враження з величезною кількістю геометричних деталей».

Є також більш практичні інструменти для розробників, як-от можливість розділяти частини відкритого світу, щоб полегшити командам самостійну роботу над областями. Загалом, очікується, що ці інструменти полегшать створення великомасштабних ігор. Ігрова студія CD Projekt Red вже підтвердила, що використовує цей інструмент для створення наступної гри в серії The Witcher.

Хоча рушій тільки зараз став широко доступним для розробників ігор, кілька великих проєктів на UE5 вже були випущені самою Epic. У грудні минулого року Fortnite перейшов до Unreal 5, і водночас Epic випустила The Matrix Awakens, дивовижну технічну демонстрацію, яка об’єднала героїв Кіану Рівза та Керрі-Енн Мосс із великим відкритим світом, населеним персонажами Metahuman.

«Дуже добре, що ми можемо поекспериментувати з потоками відгуків користувачів набагато раніше, ніж будь-хто інший», — розповів виданню The Verge CTO Epic Кім Лібрері. «Насправді це дуже цінно для наших клієнтів, тому що це означає, що їм не доведеться через це проходити. Ми не збираємось виставляти супернепродумані робочі процеси всім користувачам. З цієї точки зору це чудово, особливо з чимось таким великим, як технічна демонстрація Matrix чи як Fortnite».

У рамках сьогоднішнього запуску UE5 Epic також робить зразок міста The Matrix Awakens, проте без голлівудських зірок, доступним для розробників ігор. «Я думаю, що ми побачимо дуже приголомшливі речі», — каже Лібрері. Epic також випускає зразок багатокористувацького шутера під назвою Lyra, побудованого на UE5, який дуже схожий на Unreal Tournament і, за словами розробників, може стати «практичним навчальним ресурсом» для творців ігор.