Розповідаючи про поставку дронів-камікадзе Switchblades та розвідувальні БПЛА RQ-20 Puma для ЗСУ, ми пропустили одну важливу деталь – наявність у тій самій поставці чогось, що ховається під не дуже конкретною назвою Laser-guided rocket systems. Журналісти Defense Express розібралися, що то може бути.

Laser-guided rocket systems – це ракети з лазерним наведенням, але є важливий нюанс. Звичні нам керовані ракети в американській військовій термінології – це missile, а ось некеровані ракети – саме rocket. Але некеровані ракети, здається, не можуть буди guided… хоча тут є один виняток – AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) (покращена система точного вбивства, яка назва!) від BAE Systems.

AGR-20 APKWS – високоточні ракети з лазерним наведенням для ЗСУ

AGR-20 APKWS – це конверсія американської 70-мм некерованої авіаційної ракети Hydra 70, завдяки якій вона перетворюється… у керовану ракету з лазерним наведенням. І ось тут стає зрозуміло, навіщо США передає Україні БПЛА RQ-20 Puma. Річ у тому, що Puma оснащена електронно-оптичною системою Mantis i45, яка має… лазерний просвітлювач цілі. Пазл склався!

AGR-20 APKWS – високоточні ракети з лазерним наведенням для ЗСУ

Є лише одне «але». AGR-20 APKWS використовується в першу чергу з літаків та гелікоптерів. Але… У 2020 р. BAE Systems випробувала APKWS з наземних платформ! Невже Україна стане полігоном для новітньої зброї? Подивимось!

Ракети Hydra 70 мають досить велику номенклатуру двигунів та боєголовки в залежності від платформи використання та цілі. Фугасні, кумулятивні, з флешеттами (підкаліберні кулі-стрілки), протипіхотні, фосфорні, касетні та таке інше. Російським загарбникам сподобається.

AGR-20 APKWS – високоточні ракети з лазерним наведенням для ЗСУ

Технічні характеристики
Довжина –1,87 м
Діаметр – 70 мм
Розмах крил – 24,3 см
Вага – 15 кг
Швидкість – 1000 м/с (2,9 Маха)
Дальність – 1,1–11 км
Наведення – напівактивне лазерне самонаведення
Кругове імовірне відхилення – <0,5 метра[3]
Боєголовки: 1–2 кг
Вартість – $22 000