Керівництво ДП «Антонов» відсторонено, триває розслідування щодо службової недбалості стосовно Ан-225 «Мрія»

Про відсторонення генерального директора ДП «Антонов» Сергія Бичкова від виконання ним службових повноважень Державний концерн «Укроборонпром» повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Підставою для відсторонення стало службове розслідування щодо перевірки окремих фактів, оприлюднених у засобах масової інформації. Схоже, мова йде про звинувачення керівництва «Антонова» у бездіяльності, яка призвела до знищення унікального літака Ан-225 «Мрія» в аеропорту Гостомеля під час атаки російських загарбників. Своїми думками з цього приводу поділився 19 березня 2022 р. екс-командир «Мрії» Дмитро Антонов. Після чого керівництво ДП «Антонов» стало тиснути на пілота і все це разом привернуло ще більше уваги до подій 24 лютого 2022 р. у Гостомелі.

За словами Дмитра Антонова, ще у січні 2022 року керівництво програми SALIS пропонувало «Авіалініям Антонова» перегнати флот авіакомпанії на резервні аеродроми НАТО, наприклад у польський Жешув або німецький Лейпциг. Але керівництво «Антонова» проігнорувало цю пропозицію.

За словами ДП «Антонов», керівництво компанії навпаки прийняло пропозицію SALIS та встигло до початку війни перегнати в Європу п’ять «Русланів». Ан-225 «Мрія», який проходив плановий ремонт двигунів, вивести з-під удару не вдалося, літак був готовий до вильоту лише зранку 24 лютого 2022 р., тобто запізно.

Пізніше ДП «Антонов» оголосило про створення Міжнародного фонду відродження для збору коштів на будівництво нового Ан-225 «Мрія». Але багато хто назвав цю ініціативу шахрайством та спробою відвернути увагу від недбалості керівництва ДП «Антонов».

Як йдеться у повідомленні «Укроборонпрому», генеральний директор концерну Юрій Гусєв надіслав звернення до правоохоронних органів щодо розслідування недбалості Сергія Бичкова. Державний концерн усіляко сприяє СБУ у з’ясуванні обставин можливих порушень.

Окрім Ан-225 «Мрія», Україна, схоже, втратила в Гостомелі ще один унікальний літак, останній цивільний Ан-22 «Антей», який планували передати до музею. Декілька Ан-22 ще експлуатує ВПС Росії, але їх стан та льотна придатність наразі невідомі.

Більше коментарів!