Про відсторонення генерального директора ДП «Антонов» Сергія Бичкова від виконання ним службових повноважень Державний концерн «Укроборонпром» повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Підставою для відсторонення стало службове розслідування щодо перевірки окремих фактів, оприлюднених у засобах масової інформації. Схоже, мова йде про звинувачення керівництва «Антонова» у бездіяльності, яка призвела до знищення унікального літака Ан-225 «Мрія» в аеропорту Гостомеля під час атаки російських загарбників. Своїми думками з цього приводу поділився 19 березня 2022 р. екс-командир «Мрії» Дмитро Антонов. Після чого керівництво ДП «Антонов» стало тиснути на пілота і все це разом привернуло ще більше уваги до подій 24 лютого 2022 р. у Гостомелі.

За словами Дмитра Антонова, ще у січні 2022 року керівництво програми SALIS пропонувало «Авіалініям Антонова» перегнати флот авіакомпанії на резервні аеродроми НАТО, наприклад у польський Жешув або німецький Лейпциг. Але керівництво «Антонова» проігнорувало цю пропозицію.

За словами ДП «Антонов», керівництво компанії навпаки прийняло пропозицію SALIS та встигло до початку війни перегнати в Європу п’ять «Русланів». Ан-225 «Мрія», який проходив плановий ремонт двигунів, вивести з-під удару не вдалося, літак був готовий до вильоту лише зранку 24 лютого 2022 р., тобто запізно.

Керівництво ДП «Антонов» відсторонено, триває розслідування щодо службової недбалості стосовно Ан-225 «Мрія»

Пізніше ДП «Антонов» оголосило про створення Міжнародного фонду відродження для збору коштів на будівництво нового Ан-225 «Мрія». Але багато хто назвав цю ініціативу шахрайством та спробою відвернути увагу від недбалості керівництва ДП «Антонов».

Як йдеться у повідомленні «Укроборонпрому», генеральний директор концерну Юрій Гусєв надіслав звернення до правоохоронних органів щодо розслідування недбалості Сергія Бичкова. Державний концерн усіляко сприяє СБУ у з’ясуванні обставин можливих порушень.

Керівництво ДП «Антонов» відсторонено, триває розслідування щодо службової недбалості стосовно Ан-225 «Мрія»

Окрім Ан-225 «Мрія», Україна, схоже, втратила в Гостомелі ще один унікальний літак, останній цивільний Ан-22 «Антей», який планували передати до музею. Декілька Ан-22 ще експлуатує ВПС Росії, але їх стан та льотна придатність наразі невідомі.