Компанія Firefly Aerospace, акції якої українець Макс Поляков був вимушений продати на вимогу уряду США, у рамках підготовки до другого старту своєї ракети-носія Alpha, провела тестове пропалювання двигунів першого і другого ступенів.

Про це співзасновник Firefly Aerospace Томас Маркусик, який і отримав 58% акцій всього за $1, розповів у відео, присвяченому випробуванню. Крім того, Маркусик продемонстрував готовий для наступного старту перший ступень Firefly Alpha, а також ще декілька на різних стадіях виробництва.

Нагадаємо, перша спроба старту Firefly Alpha 3 вересня 2021 р. закінчилася невдачею – ракета втратила орієнтацію через збій у роботі одного з чотирьох двигунів першого ступеня і була знищена. За словами Маркусика, причина збою дуже проста, відома виробникам та її легко усунути.

Alpha – це двоступінчастий носій, здатний доправити на низьку навколоземну орбіту до 1000 кілограмів корисного навантаження за ціною $15 млн. Перший ступінь оснащений чотирма двигунами Reaver, загальною тягою 736.1 кН. На другому ступені встановлюється двигун Lightning, що забезпечує тягу 70,1 кН. Двигуни обох ступенів використовують як паливну пару гас (RP-1) та рідкий кисень.

Наразі точна дата наступного старту невідома, але попередньо на 2022 рік було заплановано шість місій Firefly Alpha, у тому числі на квітень та червень, тож це може статися досить скоро.