Приватна космічна компанія Virgin Galactic знову розпочала продаж квитків на політ у космос для широкого загалу. Усі охочі, здатні заплатити $450 000 і придатні за станом здоров’я, зможуть перетнути кордон космосу на фірмовому космоплані підприємства. Але перед цим треба буде дочекатися своєї черги.

Нагадаємо, що у липні минулого року британський підприємець Річард Бренсон, засновник Virgin Group, особисто піднявся на космоплані Virgin Galactic на висоту у 86 км, побував у невагомості та повернувся на Землю. Весь політ зайняв менш як годину, а в невагомості він та його супутники провели близько трьох хвилин.

Наступним польотом мала стати перша комерційна місія компанії, але у вересні її відклали через виявлення виробничого дефекту в одному з літальних апаратів. Слідом за цим були припинені всі польоти космопланів Virgin Galactic до кінця 2022 року. За цей час, як стверджується, компанія проведе повну технічну інспекцію своїх кораблів.

Аби придбати квиток у Virgin Galactic й забронювати місце, треба внести депозит у розмірі $150 000, а суму, що залишилася, заплатити напередодні старту. Заповнити форму заявки можна на вебсайті компанії. Щоправда, свою чергу ще прийдеться почекати, пише The Verge.

Річ у тім, що за останні десять років – відколи Virgin Galactic розпочала продавати квитки – вже близько 700 охочих зарезервували місця в космоплані компанії. Майже 600 з них зробили це за старою ціною у $250 000. Ще сотня квитків була продана з серпня 2021 року вже за новою ціною – у $450 000. На даний час компанія має намір отримати ще 300 бронювань перед першим комерційним польотом.

Перед тим, як перетнути кордон космосу, туристи, що з комфортом влаштувалися в космоплані, піднімуться на висоту 15 км під крилом літака. Після цього космічний апарат відокремиться від літального засобу і почне підійматися вгору, поки не досягне висоти у 80 кілометрів. Як тільки це станеться, туристам дозволять відстебнутись і трохи політати у невагомості по салону. Потім космоплан почне спуск та приземлиться як звичайний літак. Увесь політ займе приблизно півтори години.

Virgin Galactic Річарда Бренсона відновила продажі квитків на політ у космос

Перша модель космоплана Virgin Galactic – VSS Unity – була представлена у 2016 році; саме на ній літав Бренсон. Нову версію апарату – VSS Imagine – анонсували торік у березні:

Паралельно компанія працює над розробкою третьої моделі. Вона отримала назву VSS Inspire.